Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής παραχώρησε συνέντευξη και αναφέρθηκε σε όλα και όλους.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής παραχώρησε συνέντευξη στη συνάδελφο Σοφία Αλατζά για λογαριασμό της αθλητικής εφημερίδας metrosport και αναφέρθηκε σε όλα και όλους. Από την
ανάγκη να βρει πηγές εσόδων από μόνο του το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, μέχρι το ότι αν ο Άρης προσφύγει σε εξωποδοσφαιρικές λύσεις, ουσιαστικά οι ποδοσφαιριστές θα χάσουν τα χρήματά τους. Και από την «κάρτα υγείας» με τις δικαστικές της περιπέτειες, μέχρι τη διαιτησία στο φετινό πρωτάθλημα την οποία έκρινε ως πολύ καλή.
Ο κ. Σαρρής, πάντως, τοποθετήθηκε και στο θέμα της αδειοδότησης λέγοντας πως από την επόμενη χρονιά, θα ισχύει και στην Φούτμπολ Λιγκ, ενώ για τη «σωτηρία» 8 ΠΑΕ που παρουσίαζαν ζημίες μεγαλύτερες του 50% των μετοχικών τους κεφαλαίων είπε πως αν τις τιμωρούσε η ΕΠΟ θα διαλυόταν το ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά:
-Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με το ποδόσφαιρο;

«Από μικρό παιδί ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Έπαιζα 20 χρονιά, σε επίπεδο τοπικού και Δ’ Εθνικής. Όταν εγκαταστάθηκα στη Χίο, γιατί σπούδασα στην Αθήνα, ασχολήθηκα και πάλι με το ποδόσφαιρο, παραγοντικά, στην ΕΠΣ Χίου και αργότερα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ».
-Ποια ήταν η κατάσταση της ΕΠΟ, όταν αναλάβατε την προεδρία;

«Η κατάσταση σε μένα ήταν γνωστή, γιατί ήμουν 4 χρόνια σύμβουλος. Το ποδόσφαιρο περνάει μία κρίση, όπως και η κοινωνία, κυρίως οικονομική. Πιστεύω όμως, ότι είναι κι άλλα τα προβλήματα στο χώρο αυτό. Όλοι έχουμε δει, τι γίνεται τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε αυτή την κρίση, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, με την πολιτεία και την κοινωνία, ώστε να βγει το ποδόσφαιρο δυνατό. Νομίζω, ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό».
-Πιστεύετε, πως επιλύθηκαν τουλάχιστον κάποια προβλήματα, μέχρι τώρα;

«Τα προβλήματα του ποδοσφαίρου και της ομοσπονδίας, ήταν χρόνια. Το πρώτο είναι το οικονομικό, που σε αυτές τις συνθήκες, είναι πάρα πολύ δύσκολο να λυθεί ή να φτάσει στα επίπεδα, που βρισκόταν πριν μερικά χρόνια. Θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, στη νέα πραγματικότητα και ειδικά τα ερασιτεχνικά σωματεία, που δεν έχουν καμία οικονομική βοήθεια. Έτσι, η λύση για το ερασιτεχνικό, είναι να ψάξει από μόνο του, να βρει τρόπο εξοικονόμησης πόρων».
 -Θεωρείτε ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία και οι ενώσεις, έχουν παραμεληθεί;

«Τα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν να πάρουν επιχορηγήσεις από το 2004, πλην μιας επιχορήγησης που δόθηκε πριν 2 χρόνια (αν θυμάμαι καλά), στα σωματεία της πρώτης τοπικής κατηγορίας, όλων των ενώσεων. Είναι πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας και πιέζουμε όσο μπορούμε, για να βρεθεί λύση. Πρόσφατα, βρέθηκα στην Ισπανία και το συζήτησα με τον Πρόεδρο της Ισπανικής Ομοσπονδίας, όπου και εκεί αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο παίρνουν λίγα χρήματα τα σωματεία. Είμαστε η μοναδική χώρα παγκοσμίως, που έχουμε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, γι’ αυτό καταργήσαμε μία κατηγορία. Φέτος, θα είναι ένα πρωτάθλημα με 18 ομάδες στην Σούπερ Λιγκ και 28 στη Β’ Εθνική. Η γνώμη μου είναι, πως πρέπει να μειωθούν κι άλλο. Η Ελλάδα με αυτόν τον πληθυσμό, έχει υπερβολικά πολλές επαγγελματικές ομάδες».
-Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τις χρεωμένες ΠΑΕ; Θα δείξετε κατανόηση, με την δεδομένη οικονομική κρίση, όπως αναφέρατε κι εσείς;

«Κατανόηση ως προς τι; Εμείς ότι ήταν να κάνουμε, το κάναμε. Συγκεκριμένα, μία φοβερή προσπάθεια εδώ και τόσους μήνες, μαζί με την Σούπερ Λιγκ, την Φούτμπολ Λιγκ και κυρίως με τον ΠΣΑΠ, να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε ούτε οι ποδοσφαιριστές να μη χάσουν τα χρήματά τους και οι ομάδες να μην οδηγηθούν σε λύσεις πτωχευτικού κώδικα, στο άρθρο 99 ή να διαλυθούν. Μετά από πρόσφατο συμβούλιό μας, πάρθηκε αυτή η συμφωνία, η οποία θεωρώ πως ικανοποιεί το 99% των ομάδων. Υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες, όπως αυτή του Άρη, που προσπαθεί ο ΠΣΑΠ με την Σούπερ Λιγκ και την Ομοσπονδία να βρουν λύση στις ειδικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που τους οφείλονται μεγάλα ποσά».
-Υπάρχει διάθεση για διαπραγμάτευση-διευκόλυνση του Άρη, με τις δόσεις προς τους ποδοσφαιριστές;

«Ο κόσμος λέει, η ΕΠΟ να διευκολύνει τον Άρη. Η ΕΠΟ κάνει ό,τι μπορεί και μάλιστα, πάνω από τις δυνάμεις της και τις αρμοδιότητές της, μεσούσης της περιόδου, να αλλάξει ένα εργασιακό πλαίσιο των ποδοσφαιριστών, το οποίο είχε ψηφιστεί από το 2008. Επίσης, είχε ψηφιστεί με συμφωνία της Λίγκας και του ΠΣΑΠ. Αυτό, μέσα στην περίοδο, δεν ήταν εύκολο να γίνει και αν οι ποδοσφαιριστές δεν έδειχναν κατανόηση, δεν θα γινόταν, παρά τις όποιες πιέσεις ασκούσαν οι Λίγκες και η ΕΠΟ. Παρ’ όλα αυτά όμως, καταφέραμε να βρούμε λύση για το 99% των προβλημάτων. Από ‘κει και πέρα, είναι και θέμα των ποδοσφαιριστών και συγκεκριμένα, του Άρη που τους οφείλονται χρήματα. Θα πρέπει βέβαια, να ξέρουν όλοι πως αν αναγκαστεί ο Άρης, να προσφύγει σε εξωποδοσφαιρικές λύσεις, ουσιαστικά οι ποδοσφαιριστές θα χάσουν τα χρήματά τους».
-Όσον αφορά τις 8 ομάδες, οι οποίες είχαν ζημίες που ξεπερνούσαν το 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου και σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να διαλυθούν, ποια ήταν η θέση της Ομοσπονδίας;

«Η θέση της Ομοσπονδίας, είναι ότι θα έπρεπε να γίνει κάτι, όπως αυτό που έγινε, σαν “μνημόνιο” θα το ονόμαζα εγώ, το οποίο θα προσπαθούσε να σώσει το ποδόσφαιρο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε. Δε γίνεται, να αφήσουμε 8 ομάδες της Σούπερ Λιγκ να διαλυθούν. Ουσιαστικά, μετά δεν θα υπήρχε ποδόσφαιρο».
-Έχει ασκηθεί δίωξη, κατά του κ. Γκαγκάτση και του κ. Πιλάβιου, για την κάρτα υγείας του ποδοσφαιριστή. Ποια η γνώμη σας για αυτό;

«Δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη. Αυτά τα γράφουν εφημερίδες και σάιτ, για να πουλάνε. Υπάρχει μια σύμβαση της Ομοσπονδίας από το 2005,η οποία δεν λειτούργησε για συγκεκριμένους λόγους. Εμείς σαν διοίκηση, την βρήκαμε και έχει χρονίσει αυτό το πράγμα. Επειδή όμως, υπάρχει μία οικονομική αφαίμαξη της Ομοσπονδίας, από μία σύμβαση που δεν εκτελείται, ψάχνουμε τρόπους, όχι πως να απαλλαγούμε από αυτήν, αλλά αν είναι δυνατό να λειτουργήσει, να γίνει, αλλιώς να σταματήσει. Είναι κρίμα να πληρώνεις μία σύμβαση, η οποία επί της ουσίας, έκανε πολύ λίγα πράγματα».
-Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Εάν είχατε τη δυνατότητα, να αλλάξετε κάτι, ποιο θα ήταν αυτό;

«Θα ήθελα το πρωτάθλημα να είναι πιο ανταγωνιστικό. Δηλαδή, ένα πρωτάθλημα 2-3 ταχυτήτων. Μία ομάδα να ξεχωρίσει, κάποιες άλλες που θα παλεύουν για την Ευρώπη και κάποιες, που θα παλεύουν για να σωθούν. Βέβαια, στις σημερινές συνθήκες και οικονομικές συγκυρίες, θεωρώ πως το πρωτάθλημα, είναι καλό φέτος, αν εξαιρέσουμε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον σε επίπεδο κορυφής, που καλά θα ήταν να υπάρχει. Σε επίπεδο όμως, ομάδων που διεκδικούν την έξοδο την Ευρώπη ή που βρίσκονται κοντά στον υποβιβασμό, υπάρχει ανταγωνισμός. Για παράδειγμα, βλέποντας τα τελευταία παιχνίδια κάθε Σαββατοκύριακου, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει αδιάφορους αγώνες».
-Πώς θα κρίνατε την φετινή διαιτησία; Πολλά τα παράπονα των ομάδων και ακολούθως, οι ανακοινώσεις κατά διαιτητών.

«Η ανακοίνωση εδώ στην Ελλάδα, είναι σαν την καραμέλα. Όποια ομάδα, νομίζει ότι αδικήθηκε από την διαιτησία, θα βγάλει ανακοίνωση. Δεν ωφελεί πουθενά».
-Και με ποιον τρόπο θα πρέπει να αντιδρούν οι ομάδες, που αδικούνται από την διαιτησία, αν όχι με ανακοινώσεις;

«Εγώ θα σας έλεγα να συγκρίνουν τις διαιτησίες των ξένων πρωταθλημάτων (Ισπανικό, Ιταλικό, Αγγλικό), ακόμα και των Κυπέλλων Ευρώπης, σε σχέση με τις ελληνικές διαιτησίες. Φέτος στο πρωτάθλημα, είχαμε 3-4 αγώνες, που δεν πήγε η διαιτησία καλά. Δεν χρειάζεται να αναφέρω. Είναι συγκεκριμένοι οι αγώνες, όλος ο κόσμος ξέρει. Έτσι, το ποσοστό είναι μικρό, αν σε τόσα ματς, υπάρχουν 3-4 με διαιτητικά λάθη. Οι Έλληνες διαιτητές είναι καλοί. Αν οι παράγοντες και οι οπαδικές εφημερίδες ασχολούνταν λιγότερο, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα».
-Τι γίνεται με την εφαρμογή του εγχειρήματος, των πέντε διαιτητών;

«Είμαστε δεσμευμένοι από την UEFA, να το εφαρμόσουμε σε κάποιους αγώνες. Υπάρχει η απόφαση της διοίκησης, να εφαρμοστεί στους ημιτελικούς και στους τελικούς του Κυπέλλου. Πρόκειται για ένα θετικό εγχείρημα, θα δούμε τα αποτελέσματά του. Βέβαια, να μην ξεχνάμε και το κόστος των πέντε διαιτητών, το οποίο αργά ή γρήγορα, θα αρχίσουν οι ομάδες να το συζητούν».
-Ποια είναι τα κριτήρια, σύμφωνα με τη δική σας άποψη, που πρέπει μία ΠΑΕ, να αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία;

«Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η αδειοδότηση και το FinancialFairPlay, που καθορίζουν επακριβώς ποια πρέπει να είναι η κατάσταση μιας ομάδας, που θα αγωνίζεται στην μεγάλη κατηγορία. Από την επόμενη χρονιά, αυτό θα ισχύει και στην Φούτμπολ Λιγκ. Επίσης, μία ομάδα πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών και γήπεδο με κάποιες προδιαγραφές. Είναι πάρα πολλά τα κριτήρια. Δε γίνεται να τα απαριθμήσουμε όλα».
-Οι ευθύνες της προεδρίας σας στην ΕΠΟ, σας οδήγησαν στο να αμελήσετε το βασικό σας επάγγελμα, ως γιατρός-παθολόγος;

«Όχι, συνεχίζω κανονικά να εργάζομαι ως γιατρός. Μάλιστα, με ξεκουράζει ιδιαίτερα, σε σχέση με όλα αυτά που βλέπω στην ΕΠΟ».
 
Share on Google Plus

About kefaloniasports

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.